top of page

יוגה לבעיות במערכת הנשימה

שימוש בכלים אותם מציעה היוגה כדרך לתמיכה בחולים במחלות במערכת הנשימה ולמשתקמים ממחלות אלו, הוא נפוץ ונמצא יעיל, מרכזי שיקום רבים ברחבי העולם כבר כוללים מפגשי יוגה טיפוליים כחלק ממערך השיקום הריאתי והנשימתי אותו הם מציעים.

מעט רקע

התקופה האחרונה ומגיפת הקורונה (Covid-19) הביאה לעליה בחולים במחלות הקשורות במערכת הנשימה ובריאות.

לבד מתמיכה בהחלמה ממחלות ויראליות כדוגמת הקורונה, ליוגה ישנו סט נרחב של כלים העוזר לתמוך ולטפל גם בסובלים ממחלות בדרכי הנשימה והריאות, שאינן קשורות בווירוס הקורונה עצמו.

כמה ממחלות הריאה הללו הן מחלות כרוניות, שהתפרצותן מושפעת ישירות גם מגורמים סביבתיים כגון עישון ותזונה לקוייה, המשתייכות לקבוצה הנקראת מחלת ריאה חסימתית כרונית - (COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease)   

זוהי משפחת מחלות כרוניות, בלתי ניתנות לריפוי – הפוגמת ביכולת האלסטית של הריאות ופוגעת דרך כך, ביכולת הנשימתית התקינה. אלו מחלות הנפוצות בעיקר אצל מעשנים ובהעדר טיפול מתאים התומך במערכת הנשימתית, תחול בחולים ב-COPD התדרדרות הדרגתית אשר רק תלך ותחמיר.

בעבר, הטיפול היחיד שנודע לטיפול במחלת הריאות החסימתית הכרונית היה הפסקת העישון, בתקווה להאט את התדרדרות המחלה,  אך קיום קיים מערך שלם של טיפולים תומכים, היכולים להשפיע לטובה על בריאותם ואיכות חייהם של הסובלים מהמחלה.

משפחת ה- COPD הכוללות בין היתר מחלות כגון אמפיזמה (נפחת) וברונכיטיס כרוני – מאופיינות ביכולת ירודה לייצר נשימה עמוקה ומכאן גם לשמר אורך חיים פעיל. זהו למעשה מעין מעגל קסמים המזין את עצמו ובמידה ולא קיימת התערבות חיצונית, מצבם הכללי של החולים – הן מצבם הפיזי והן מצבם הרגשי, המנטלי ואף החברתי – הולך ומתדרדר.

תלונה מרכזית של הסובלים מ- COPD הנה אי סבילות למאמץ גופני כתוצאה מחוסר נשימה ומעייפות והיא משמעותית גם בחולים קלים וגם בחולים קשים.

 הירידה ההדרגתית ביכולת הסבילות למאמץ מושפעת בין היתר ממגבלת האוורור של הריאות, בירידה בתחלופת הגזים (המובילה לאימוץ דפוס של נשימה שטחית), בירידה ביכולת שריר הלב וכמובן גם מירידה ביכולת שרירי הנשימה. פקטור נוסף וחשוב, המשפיע ישירות על היכולת הגופנית, הוא הפגיעה בשרירי השלד דרך תהליך דלקתי סיסטמי המאפיין את ה- COPD ופגיעה בתהליך הנשימה התאי.

פגיעה בשרירי השלד, מביאה באופן ישיר גם לפגיעה ביכולת האירובית וגורמת לכך שבמרבית מהחולים, התעייפות של שרירי השלד היא זו המגבילה סבילות למאמץ ולא קוצר הנשימה.

חוסר היכולת וההגבלה הגופנית מובילה במקרים רבים גם לפגיעה מנטלית המתבטאת בדכאון וייאוש. גם כאן, זהו חלק ממנגנון הפגיעה המתחזק את עצמו במידה ולא ניתנת תמיכה נאותה.

איך יוגה יכולה לעזור?​

בשנים האחרונות, בנוסף להמלצה גורפת להפסקת עישון ולשינוי תזונתי, ניתנים גם טיפולים התערבותיים רפואיים ופארא-רפואיים, שמטרתם לחזק את המערכת הנשימתית ולספק מערך של תמיכה גופנית ומנטלית למטופלים, כך שלמרות שלא ניתן להחלים ממחלות אלו, ישנה אפשרות ריאלית לשפר את איכות החיים ולחיות לצד המחלה.

יוגה תרפיה, היא כלי חשוב ונפוץ בשיקום ובתמיכה של חולים במחלות ריאה.

דרך שימוש בכלים מגוונים והתאמה של התרגול למטופל – ניתן להשיג שיפור משמעותי הן בסבילות למאמץ, הן ביכולת הנשימתית, הן ברמות החמצן בדם והן בהרגשה הכללית.

יוגה תרפיה היא מתודה תרגולית המציעה דרכים רבות לתמיכה בחולי ריאות ובחולים הנמצאים בתהליך של השתקמות ממחלות אשר גרמו לפגיעה נשימתית, ביניהן:

  • תרגול פיזי מותאם, המחזק ומגמיש הן את שרירי השלד והן את שרירי הנשימה.

  • תרגול נשימתי המשלב טכניקות נשימה ודמיון קלאסיות, המפעילות את הריאות, הסרעפת ואת שרירי רצפת האגן ומחזקות את פעולתן.

  • תרגול המשלב שימוש בצלילים היוצרים גם הארכה של חלקי הנשימה וגם אפקט מרגיע וממקד.

  • חיזוק מנטאלי דרך שימוש בחזרה על משפטים תומכים\מנטרות המעודדים את החולים ומחזקים אותם בדרכם.

  • חיזוק ועידוד בדרך לשינוי הרגלים מזיקים (עישון, תזונה לקוייה).

bottom of page